Fotókidolgozás a Creative Photolab szoftverrel

Így rendelhetsz gyorsan és egyszerűen képkidolgozást számtalan változatos méretben szerkesztőnkön keresztül.

Kollázskép készítése a Creative Photolab szerkesztővel

Egy fotóra több képet! Szerkessz gyönyörű kollázsokat fényképeidből hátterekkel, keretekkel, feliratokkal Creative Photolab szoftverünkkel.

Képszerkesztési és képjavítási lehetőségek

Az élesítéstől körbevágásig, a kontraszton át a szépia hatásig szinte végtelen lehetőséget kínálunk képeid javítására, effektezésére.

Manuális fotókönyv szerkesztés

Szerkeszd fotókönyvedet teljesen szabadon, oldalról oldalra megvalósítva minden elképzelésed. A Creative Photolab szerkesztője segít a képek elrendezésében, számtalan hátteret, feliratot, díszítő elemet kínál, hogy könyved a lehető legjobb legyen.

Automata fotókönyv szerkesztés

Elég, ha képeidet sorba rendezed, a többit rábízhatod fotókönyv szerkesztő automatánkra. Képeid mennyiségétől függően berendezzük a fotókönyvet. Természetesen itt is szabad kezet adunk, egyszerűen beállíthatod a margókat, háttereket, a képek közti csatornát és korlátlanul tovább szerkesztheted az összeállított könyvet.

Kreatív Fotolab KIOSK szoftver demo

A Creativ PhotoCloud szoftvercsalád fotókioszk szoftverkomponense.

Első lépések

 • Rendszerkövetelmények és kompatibilitás
 • Letöltés és telepítés
 • Első indítás és a kezdőképernyő
 • Milyen és mennyi kép használható

 

RENDELÉS ÉS ÁTVÉTEL

 • Regisztráció
 • Számlázási cím megadása
 • Kosár
 • Megrendelés, feltöltés
 • Értesítések, visszaigazoló e-mailek
 • Átvétel és fizetés

 

ÚTMUTATÓ TERMÉKCSOPORTONKÉNT

 • Fotókidolgozás
 • Kollázsképek
 • Üdvözlőkártyák
 • Fali dekorációk
 • Fotókönyvek
 • Naptárak
 • Ajándéktárgyak

 

SZERKESZTÉS ÉS ESZKÖZÖK

 • A szerkesztőfelület használata
 • Műveletek képekkel és ábrákkal
 • Képmozgató ikonok
 • Képszerkesztő ikonok
 • Műveletek oldalakkal
 • Fotóeditálás
 • Elrendezés
 • Hátterek
 • Színek
 • Oldalak
 • Keretek
 • Ábrák
 • Szöveg
 • Méretek

Első lépések

Rendszerkövetelmények és kompatibilitás

A Creative Photolab szerkesztőprogram Windows 7, Windows 8 és Windows 10-es operációs rendszereken működik. Futtatásához elég egy manapság teljesen átlagosnak mondható számítógép, minimum 2 GB RAM memóriával. Természetesen egy erősebb konfiguráción gyorsabban tudsz majd dolgozni, egy gyengébb teljesítményű gépen nagyobb mennyiségű, nagy fájlméretű kép feldolgozásakor a program lelassul, és a géped esetleg le is fagyhat.

Letöltés és telepítés

Oldalunkon a letöltés ikonra klikkelve indítsd el a letöltést és a megjelenő ablakban válaszd ki, hogy a böngésző hova mentse el a telepítő fájlt. FONTOS! Ha AVAST vagy egyéb vírusirtó működik a gépeden, előfordulhat, hogy ez megakadályozza a telepítést.Ez esetben add hozzá programunkat a kivételekhez, vagy egyéb módon engedélyezd a vírusellenőrzőben a telepítést. A letöltés befejezése után kattints duplán a telepítő fájlra.

1. A Windows kérdésére engedélyezd a telepítő futtatását

2. Pipálással fogadd el a licencszerződés feltételeit

3. Azt ajánljuk, ne változtasd meg a telepítés célmappáját, de ha mégis szükség van erre, a “Beállítások” gombra kattintva módosíthatod a telepített fájlok helyét.

4. Kattints a “Telepítés” gombra. Először egy Windows komponens, a .net fájlai települnek. Ezután indul a Creative Photolab telepítő varázsló. Ebben az ablakban kattints a “Tovább” gombra.

5. A következő ablakban megválaszthatod a telepítés helyét, de azt ajánljuk, ne változtass az eredeti beállításon. Kattints itt is a “Tovább” gombra.

6. A telepítő készen áll. Kattints a “Telepítés” gombra. A varázsló másodpercek alatt elvégzi a telepítést.

7. Az ezt követő ablakban kattints a “Befejezés” gombra.

8. Ha rögtön használni szeretnéd a szerkesztőt, kattints az “Elindítás” gombra. Ha csak később kezdenél dolgozni benne, kattints a “Kilépés” gombra.

A telepítés befejeződött, a szerkesztő használatra készen áll.

Első indítás és a kezdőképernyő

A programot az asztalon (desktop) megjelenő ikonra kattintva tudjuk elindítani. A kezdőképernyőn tudsz a termékfőkategóriákra kattintva terméket választani, beolvasni egy már lementett dokumentumot, megnyitni a “Súgót” vagy megnézni a Kosár tartalmát. Ha először indítottad el a programot, kérjük, elsőként válassz egy termék főkategóriát, és azon belül egy tetszőleges terméket.

Milyen és mennyi kép használható

Fájlformátumok

A Creative Photolab .bmp, jpg, jpeg, tif fájlformátumokat tud kezelni.

Méret és felbontás

A képek felbontásának minőségét egy adott területre jutó képpontok mennyisége határozza meg. Minél több képpont ír le egy területet, annál élesebb, jobb minőségű lehet egy kép. Az általunk ajánlott optimális felbontás 300 képpont inchenként, tehát 300 dpi. Ha átlagos méretű képeket dolgoztatsz ki (9×13, 10×15 cm, 13×18 cm) legtöbb esetben egy magas felbontású képek készítésére beállított átlagos mobiltelefonnal készített fotó is elegendő. Ha nagyobb terméket készítenél (dekorációk, nagy méretű fotókönyvek), már szükség lesz jó felbontású képekre.

Színprofilok

A digitális képek minden esetben rendelkeznek a színek kezelését leíró színprofilokkal. A Creative Photolab rendszer a legelterjedtebb RGB, sRGB színprofilt kezeli.

FIGYELEM!
Profi fotósok gyakran használnak képeikhez olyan alkalmazásokat, amik a képekbe saját színprofilt ágyazhatnak (pl. Adobe Lightroom, Adobe Photoshop), ami nyomtatáskor fakó, vagy helytelen színmegjelenítést eredményez. Azt javasoljuk, a hivatásos fényképésztől származó képek feltöltése előtt kérje meg azok készítőjét, hogy konvertálja számodra őket RGB, vagy sRGB színprofilba.

Mennyiségi korlát

Azt javasoljuk egyszerre ne tölts fel 500-nál több képet, 500 kép feltöltése után alkalmazhatod a “Hozzáad” gombot az “Összeválogatott képek” képernyőn, így egy folyamatban átlépheted ezt a határt, de nem terheled le a számítógépet.

RENDELÉS ÉS ÁTVÉTEL

Regisztráció

Az első rendeléshez regisztráció szükséges. A fizetési folyamatban a “Regisztrálj most” gombra kattintva e-mail és jelszó megadásával a regisztráció megtörténik. Minden további megrendeléskor ezzel az e-mailcím+jelszó kombinációval kell belépni. Amennyiben elfelejtette jelszavát, az “Elfelejtettem a jelszavam” feliratra kattintva talál lehetőséget a jelszó megváltoztatására. A regisztrációról rendszerünk nem küld automatikus értesítést az adott e-mailcímre.

Számlázási cím megadása

Az első megrendelés során a regisztráció után a “Válassz számlázási címet” képernyőrész alján kattints az “Új cím hozzáadása” gombra és töltsd ki a megjelenő mezőket (név, cím, telefonszám stb.). A számlázási címet csak az első megrendeléskor szükséges megadni a rendszer ezt követően ezt a címet használja minden megrendelésre. A megrendelés csak akkor folytatható, ha a számlázási és átvételi (a rendelés elején választott fotólabor adatai fognak itt megjelenni) is hiánytalanok.

Ebben az esetben a “Tovább” gombra kattintva a Kosár jelenik meg.

Kosár

A kosárban minden eddigi, elmentett dokumentum megjelenik. A megrendelni kívánt terméket a sor végén megjelenő narancssárga pipa jelöli. A nem megrendelendő termékek sorának végéről a pipát távolítsd el.

A sor elején, a “Mennyiség” oszlopban a +/- ikonokra kattintva lehet beállítani az adott termékből a megrendelni kívánt mennyiséget. A termékek és mennyiségek beállítása után kattints a “Megrendelés” gombra.

Megrendelés, feltöltés

Az aktuális kiadványt megrendelés előtt el kell mentenünk. A megrendelést egy általános ellenőrzés előzi meg, ahol a szoftver összegzi az általa talált hibákat (alacsony felbontású képek, üres keretek stb.) Az ellenőrzés során kijavíthatjuk a jelzett hibákat, de a kiadvány megrendelhető a képeket érintő jelzett hibák ellenére is. A megrendelést a többoldalas kiadványok elégtelen oldalszáma akadályozza meg, ebben az esetben a kiadványt a megfelelő oldalszámig bővíteni kell. A megrendelés állapotáról (előkészítés, feltöltés) a képernyő alján megjelenő kék folyamatjelző csík ad tájékoztatást. A feltöltés befejeztével a szoftver kiírja az aktuális megrendelés sorszámát és alapállapotba (kezdőképernyő) áll.

Értesítések, visszaigazoló e-mailek

Sikeres megrendelés és feltöltés esetén a rendszer a regisztrált e-mailcímre egy automata rendelés-visszaigazoló e-mailt küld a rendelés sorszámával, adataival és értékével. Amennyiben ezt a visszaigazoló e-mailt nem kapod meg, a rendelés sikertelen volt, meg kell ismételni. Kérjük, ne válaszolj a visszaigazoló automatikus e-mailre (noreply), ezt az üzenetet a választott fotólabor (üzlet) nem fogja megkapni.

Átvétel és fizetés

A megrendelt termékek átvétele a rendelés elején kiválasztott fotólaborban (üzlet), vagy a hozzá rendelt átvételi lehetőségen történik. A termékek elkészültéről, az átvétel várható idejéről, nyitva tartásról és egyéb, az üzletet érintő információról csak az adott üzlet tud felvilágosítást adni. A fizetés legtöbb esetben átvételkor, készpénzzel vagy kártyával történik.

ÚTMUTATÓ TERMÉKCSOPORTONKÉNT

Fotókidolgozás

 1. A kezdőképernyőn kattints a „FOTÓKIDOLGOZÁS” gombra.
 2. A következő képernyő „Adj hozzá képeket” részén válaszd ki a megfelelő forrást. A „Helyi képek” a számítógépen lévő mappák valamelyikéből importálják a kiválasztott fotókat. A „Helyi képek” gomb újbóli megnyomásával egymás után több mappából is lehet fotókat importálni. A „Helyi mappa” egy egész mappányi képet importál egyszerre. A képek összeállításával akkor végeztünk, ha az „Összeválogatott képek” képernyőrész alatt az összes kívánt kép megjelent.
 3. Ilyenkor lehetőségünk van a listából egyes képek törlésére, vagy fotóeditálásra: méret és színkorrekciókra, körülvágásra, effektezésre. Ezt a lehetőség később is elérhető. A képlista véglegesítése után kattintsunk a „Tovább” gombra.
 4. „Termékeink” képernyőn válasszuk a „Szabványos képméretek, nagyítások” terméket. (Panoráma képek esetén a „Panoráma egyképes fotók” terméket.)
 5. A méretválasztó képernyőre érkezve bal oldalon a választható képméreteket, jobb oldalon a képeinket találjuk. Először válasszunk egy képméretet a bal oldalon, utána kattintsunk azokra a képekre, amiket ebben a méretben szeretnénk megrendelni. Ha képeinkből további méreteket is szeretnénk rendelni, válasszunk bal oldalon egy újabb képméretet majd kattintsunk azokra a képekre, amiket ebben az új méretben szeretnénk megrendelni. Látni fogjuk, hogy a képlistában minden mérethez egy új kép előnézete jelenik meg az adott képméretnek megfelelő képkivágással. A rendszer automatikusan észleli az álló és fekvő képeket, és a képkivágást a tájoláshoz igazítja.
 6. Szerkesztési funkciók képenként:
  • körülvágás
  • fotóeditálás
  • kitöltés választása: az adott fotó vágással, de teljesen töltse ki a választott méretű papírt, vagy az adott fotó vágás nélkül, teljes méretében kerüljön fel a választott méretű papírra. Ebben az esetben fehér csíkok jelenhetnek meg a nyomat szélein.
  • a kép törlése.
  • mennyiség választás: a + és gombokra kattintva tudjuk az adott méretre vonatkozó példányszámot beállítani egy képből.
 • A képernyő fejlécében a fotókidolgozásra vonatkozóan az alábbi kényelmi funkciók érhetők el:
  – Minden kép választása (a választott méretből minden képből egyet kijelöl)
  – +/- minden képre: minden képhez egy példányt hozzáad, illetve elvesz az adott méretben– Kiválasztás: egy kattintással kiválaszthatjuk az összes képet, illetve minden képről eltávolíthatjuk a kijelölést.– Zoom in-Zoom out: az előnézeti képek méretét változtathatjuk.
 • – Rendezés: fájlnév vagy dátum szerint rendezhetjük képeinket növekvő vagy csökkenő sorrendben.
 • Ha a nagyítási méreteket és mennyiségeket beállítottuk, kattintsunk a „Tovább” gombra és mentsük el munkánkat (ne használjunk ékezeteket és szünetet).
 • A következő ablakban tudjuk kiválasztani méretenként a fényképek papírfelületét és egyéb jellemzőit, (általában a szállítási időt). A képernyő alján láthatjuk az összes paraméter alapján kalkulált árat. A megfelelő paraméterek beállítása után kattintsunk a „Tovább” gombra.
 • A képek a kosárba kerültek. Az „Új kiadvány” gombra kattintva további termékeket hozhatunk létre, a „Fizetés” gombra kattintva a bejelentkezés képernyőre jutunk.
 • Lépjünk be jelszavunkkal és e-mail címünkkel (kattintsunk a „Belépés” gombra), illetve regisztráljunk, ha ez az első megrendelésünk.
 • Amennyiben ez az első megrendelésünk, adjuk meg a számlázási címünket, ha már rendeltünk, kattintsunk a „Tovább” gombra.
 • A kosárban jelöljük a sorvégi narancssárga pipával a megrendelni kívánt terméket/termékeket és kattintsunk a „Megrendelés” gombra. A rendelést a képernyő közepén található „Mégsem” gombbal tudjuk megszakítani.
 • A szoftver előkészíti és feltölti a megrendelést, és az utolsó képernyőn tájékoztat a rendelési számról, majd laphelyzetbe (kezdőpernyő) áll.
 • A rendelésről automatikusan generált visszaigazoló e-mailt kapunk.

Kollázsképek

 1. A kezdőképernyőn kattints a „KOLLÁZSKÉPEK” gombra.
 2. A következő képernyő „Adj hozzá képeket” részén válaszd ki a megfelelő forrást. A „Helyi képek” a számítógépen lévő mappák valamelyikéből importálják a kiválasztott fotókat. A „Helyi képek” gomb újbóli megnyomásával egymás után több mappából is tudunk fotókat importálni. A „Helyi mappa” egy egész mappányi képet importál egyszerre. A képek összeállításával akkor végeztünk, ha az „Összeválogatott képek” képernyőrész alatt az összes kívánt kép megjelent.
 3. Ilyenkor lehetőségünk van a listából egyes képek törlésére, vagy a képek szerkesztésére: méret és színkorrekciókra, körülvágásra, effektezésre. Ezt a lehetőség később is elérhető. A képlista véglegesítése után kattintsunk a „Tovább” gombra.
 4. „Termékeink” képernyőn válasszuk a „Normál méretű kollázsképek” terméket. (Panoráma képek esetén a „Panoráma kollázsfotók” terméket.)
 5. A termékválaszték képernyőn válasszuk ki a kívánt méretű kollázsképet.
 6. Készítsük el a kollázst a „Műveletek képekkel és ábrákkal” menüpontban foglaltak alapján.
 7. Válasszunk hátteret, kereteket vagy illesszünk be ábrákat, szövegeket a kollázsba.
 8. Rendeljük meg a terméket a „Megrendelés, feltöltés” pontokban leírtak alapján.

Üdvözlőkártyák

 1. A kezdőképernyőn kattints az „ÜDVÖZLŐKÁRTYÁK” gombra.
 2. A következő képernyő „Adj hozzá képeket” részén válaszd ki a megfelelő forrást. A „Helyi képek” a számítógépen lévő mappák valamelyikéből importálják a kiválasztott fotókat. A „Helyi képek” gomb újbóli  megnyomásával egymás után több mappából is tudunk fotókat importálni. A „Helyi mappa” egy egész mappányi képet importál egyszerre. A képek összeállításával akkor végeztünk, ha az „Összeválogatott képek” képernyőrész alatt az összes kívánt kép megjelent.
 3. Ilyenkor lehetőségünk van a listából egyes képek törlésére, vagy a képek szerkesztésére: méret és színkorrekciókra, körülvágásra, effektezésre. Ezt a lehetőség később is elérhető. A képlista véglegesítése után kattintsunk a „Tovább” gombra.
 4. „Termékeink” képernyőn válasszuk az üdvözlőkártya típusok közül.
 5. A termékválaszték képernyőn válasszuk ki a kívánt üdvözlőkártyát.
 6. Készítsük el a kártyát a „Műveletek képekkel és ábrákkal” menüpontban foglaltak alapján.
 7. Válasszunk hátteret, kereteket vagy illesszünk be ábrákat, szövegeket a kártyába.
 8. Rendeljük meg a terméket a „Megrendelés, feltöltés” pontokban leírtak alapján.

Fali dekorációk

 1. A nyitóképernyőn kattints a „FALI DEKORÁCIÓK” gombra.
 2. A következő képernyő „Adj hozzá képeket” részén válaszd ki a megfelelő forrást. A „Helyi képek” a számítógépen lévő mappák valamelyikéből importálják a kiválasztott fotókat. A „Helyi képek” gomb újbóli megnyomásával egymás után több mappából is tudunk fotókat importálni. A „Helyi mappa” egy egész mappányi képet importál egyszerre. A képek összeállításával akkor végeztünk, ha az „Összeválogatott képek” képernyőrész alatt az összes kívánt kép megjelent.
 3. Ilyenkor lehetőségünk van a listából egyes képek törlésére, vagy a képek szerkesztésére: méret és színkorrekciókra, körülvágásra, effektezésre. Ezt a lehetőség később is elérhető. A képlista véglegesítése után kattintsunk a „Tovább” gombra.
 4. „Termékeink” képernyőn válasszunk a fali dekoráció típusok közül.
 5. A termékválaszték képernyőn válasszuk ki a kívánt terméket.
 6. Készítsük el a dekorációt a „Műveletek képekkel és ábrákkal” menüpontban foglaltak alapján.
 7. Válasszunk hátteret, kereteket vagy illesszünk be ábrákat, szövegeket a dekorációba.
 8. Rendeljük meg a terméket a „Megrendelés, feltöltés” pontokban leírtak alapján.

Fotókönyvek

 1. A kezdőképernyőn kattints a „FOTÓKÖNYVEK” gombra.
 2. A következő képernyő „Adj hozzá képeket” részén válaszd ki a megfelelő forrást. A „Helyi képek” a számítógépen lévő mappák valamelyikéből importálják a kiválasztott fotókat. A „Helyi képek” gomb újbóli megnyomásával egymás után több mappából is tudunk fotókat importálni. A „Helyi mappa” egy egész mappányi képet importál egyszerre. A képek összeállításával akkor végeztünk, ha az „Összeválogatott képek” képernyőrész alatt az összes kívánt kép megjelent. Ilyenkor lehetőségünk van a listából egyes képek törlésére, vagy a képek szerkesztésére: méret és színkorrekciókra, körülvágásra, effektezésre. Ezt a lehetőség később is elérhető. A képlista véglegesítése után kattintsunk a „Tovább” gombra.
 3. „Termékeink” képernyőn válasszunk a fotókönyv típusok közül:

Gyors fotókönyv készítése

Az automata előkészítési segéd

Gyors fotókönyvek készítésekor lehetőségünk van a teljesen automatikus előkészítésre és üres könyv megnyitásával egyedi, kézi szerkesztésre. Az összeválogatott képek alapján a szoftver felkínálja az automatikusan összeállított könyvre vonatkozó lehetőségeket:

 • Egy kép minden oldalon
 • Nagy képek, változó elrendezés
 • Közepes képek, változó elrendezés
 • Kis képek, változó elrendezés
 • Két kép/oldal, azonos elrendezés
 • Négy kép/oldal, azonos elrendezés
 • Hat kép/oldal, azonos elrendezés
 • Üres oldalak kézi szerkesztéshez

A képszámtól függően nem elérhető opciók inaktívak. Kattintsunk a képmennyiségünknek megfelelő automata elrendezés képére, vagy nyissunk egy üres könyvet az „Üres oldalak kézi szerkesztéshez” képre kattintva.

Az előkészítés – vagy üres könyv nyitása – módjának kiválasztásával a könyvben szereplő képek listájának képernyőjére jutunk. Itt húzással (Rákattintva, az egérgombot lenyomva tartva a kívánt helyre húzzuk. A kép pozícióját függőleges, szürke kurzor jelzi.) állíthatjuk be képeink sorrendjét, és jelölhetjük meg azokat a képeket (rákattintással, érintéssel kiválasztjuk, többszörös kijelölés lehetséges), amiket a kiadvány oldalainak hátterébe szánunk.

Borítóválasztás

A megnyíló szerkesztőfelület első képernyője ezután a Borítóválasztás („Borító” menüpont a felső menüben). A képernyő jobb oldalán megjelenő Borító panelen, a borítóanyagok ikonjára kattintva, vagy a panel tetején található lenyíló menüből választhatjuk ki a gyors fotókönyv borítóját. A választott borító a szerkesztés során – a rendelés feladásáig – a „Borító” felső menüre kattintva megváltoztatható. Az „ablakos” borítók a borító első oldalába vágott négyzeten keresztül a kiadvány első belívoldalán (tehát az első nyomtatott oldalon), rögzített helyére szerkesztett képet látjuk.

Szerkesztés, megrendelés

1. Készítsük el a könyvet a „Műveletek képekkel és ábrákkal” menüpontban foglaltak alapján.

2. Válasszunk hátteret, kereteket vagy illesszünk be ábrákat, szövegeketa könyvbe.

3. Rendeljük meg a terméket a „Megrendelés, feltöltés” pontokban leírtak alapján.

 

Egyedi fotókönyv készítése

1. A kezdőképernyőn kattints az „FOTÓKÖNYVEK” gombra.

2. A következő képernyő „Adj hozzá képeket” részén válaszd ki a megfelelő forrást. A „Helyi képek” a számítógépen lévő mappák valamelyikéből importálják a kiválasztott fotókat. A „Helyi képek” gomb újbóli megnyomásával egymás után több mappából is tudunk fotókat importálni. A „Helyi mappa” egy egész mappányi képet importál egyszerre. A képek összeállításával akkor végeztünk, ha az „Összeválogatott képek” képernyőrész alatt az összes kívánt kép megjelent.

3. Ilyenkor lehetőségünk van a listából egyes képek törlésére, vagy a képek szerkesztésére: méret és színkorrekciókra, körülvágásra, effektezésre. Ezt a lehetőség később is elérhető. A képlista véglegesítése után kattintsunk a „Tovább” gombra.

4. A „Termékeink” képernyőn válasszunk a fotókönyv típusok közül.

Stílusok és előkészítés

Az egyedi borítójú fotókönyveket „Stílusok” szerint berendezve tudjuk előkészíteni (illetve itt is lehetőség van üres könyvet választani az kézi szerkesztéshez). Első lépésben válasszuk ki a kiadványunknak megfelelő stílust. A következő képernyőn az egyedi fotókönyvek készítésekor lehetőségünk van a teljesen automatikus előkészítésre és üres könyv megnyitásával egyedi, kézi szerkesztésre. Az összeválogatott képek alapján a szoftver felkínálja az automatikusan összeállított könyvre vonatkozó lehetőségeket:

 • Egy kép minden oldalon
 • Nagy képek, változó elrendezés
 • Közepes képek, változó elrendezés
 • Kis képek, változó elrendezés
 • Két kép/oldal, azonos elrendezés
 • Négy kép/oldal, azonos elrendezés
 • Hat kép/oldal, azonos elrendezés
 • Üres oldalak kézi szerkesztéshez

A képszámtól függően nem elérhető opciók inaktívak. Kattintsunk a képmennyiségünknek megfelelő automata elrendezés képére, vagy nyissunk egy üres könyvet az „Üres oldalak kézi szerkesztéshez” képre kattintva. Az előkészítés – vagy üres könyv nyitása – módjának kiválasztásával a könyvben szereplő képek listájának képernyőjére jutunk. Itt húzással (Rákattintva, az egérgombot lenyomva tartva a kívánt helyre húzzuk. A kép pozícióját függőleges, szürke kurzor jelzi.) állíthatjuk be képeink sorrendjét, és jelölhetjük meg azokat a képeket (rákattintással, érintéssel kiválasztjuk, többszörös kijelölés lehetséges), amiket a kiadvány oldalainak hátterébe szánunk. A képsorrend véglegesítése után kattintsunk a „Tovább” gombra.

Borítókép választás

A „Borítóoldalak” képernyőn választhatunk képeket és színhátteret a borítóra. Kattintsunk a képek panelben egy – vagy stílustól függően több – képre, ami megjelenik a borító adott helyén. A képernyő két oldalán a lapozógombokkal lapozhatunk a borítóstílusok között. Ha a nekünk megfelelő stílusú borítóig lapoztunk, a véglegesítéshez kattintsunk a „Tovább” gombra. A borító a szerkesztés során kézi szerkesztéssel tovább módosítható, feliratozható, hátterezhető, további képekkel, grafikai elemekkel bővíthető.

Szerkesztés, megrendelés

1. Készítsük el a könyvet a „Műveletek képekkel és ábrákkal” menüpontban foglaltak alapján.

2. Válasszunk hátteret, kereteket vagy illesszünk be ábrákat, szövegeket a könyvbe.

3. Rendeljük meg a terméket a „Megrendelés, feltöltés” pontokban leírtak alapján.

Naptárak

 1. A kezdőképernyőn kattints a „NAPTÁRAK” gombra.
 2. A következő képernyő „Adj hozzá képeket” részén válaszd ki a megfelelő forrást. A „Helyi képek” a számítógépen lévő mappák valamelyikéből importálják a kiválasztott fotókat. A „Helyi képek” gomb újbóli megnyomásával egymás után több mappából is tudunk fotókat importálni. A „Helyi mappa” egy egész mappányi képet importál egyszerre. A képek összeállításával akkor végeztünk, ha az „Összeválogatott képek” képernyőrész alatt az összes kívánt kép megjelent.
 3. Ilyenkor lehetőségünk van a listából egyes képek törlésére, vagy a képek szerkesztésére: méret és színkorrekciókra, körülvágásra, effektezésre. Ezt a lehetőség később is elérhető. A képlista véglegesítése után kattintsunk a „Tovább” gombra.
 4. „Termékeink” képernyőn válasszunk a naptártípusok közül.
Naptárdizájnok

A megnyíló szerkesztőképernyőn első lépésként válasszunk az elérhető naptárdizájnok közül. A bal oldali designpanel tetején a „Stílus szerint” lenyíló menüben kattintással válasszunk az elérhető naptárstílusok közül. A választott stílus a szerkesztőfelületen látható kiadványban megjelenik és további szerkesztésre kész. A naptárdizájnt a szerkesztés során később bármikor megváltoztathatjuk. Az dizájnokban előre definiált képkeretek – a dizájn típusától függően – legtöbb esetben szabadon változtathatók, szerkeszthetők, bővíthetők.

Napok, hónapok, évek színezése

A bal oldali menü „Naptár” menüpontjára kattintva a képernyő jobb oldalán megjelenő panel tetején válasszuk a színezni kívánt naptárrészt (hónapok, napok, évek). Kattintsunk a színpalettán a kívánt színre.

Ajándéktárgyak

 1. A nyitóképernyőn kattints az „AJÁNDÉKTÁRGYAK” gombra.
 2. A következő képernyő „Adj hozzá képeket” részén válaszd ki a megfelelő forrást. A „Helyi képek” a számítógépen lévő mappák valamelyikéből importálják a kiválasztott fotókat. A „Helyi képek” gomb újbóli megnyomásával egymás után több mappából is tudunk fotókat importálni. A „Helyi mappa” egy egész mappányi képet importál egyszerre. A képek összeállításával akkor végeztünk, ha az „Összeválogatott képek” képernyőrész alatt az összes kívánt kép megjelent.
 3. Ilyenkor lehetőségünk van a listából egyes képek törlésére, vagy a képek szerkesztésére: méret és színkorrekciókra, körülvágásra, effektezésre. Ezt a lehetőség később is elérhető. A képlista véglegesítése után kattintsunk a „Tovább” gombra.
 4. A termékválaszték képernyőn válasszuk ki a kívánt ajándéktárgyat.
 5. Készítsük el az ajándéktárgyat a „Műveletek képekkel és ábrákkal” menüpontban foglaltak alapján.
 6. Válasszunk hátteret, kereteket vagy illesszünk be ábrákat, szövegeket az ajándékba.
 7. Rendeljük meg a terméket a „Megrendelés, feltöltés” pontokban leírtak alapján.

SZERKESZTÉS ÉS SZERKESZTŐESZKÖZÖK

 

A szerkesztőfelület használata

A szerkesztés folyamatát a szerkesztőfelület fejlécében megjelenő folyamatmenü segíti. A menü az „Újrakezdés” gombbal kezdődik, amire rákattintva elölről kezdhetjük a szerkesztést. Ebben az esetben az aktuálisan szerkesztett kiadvány A szerkesztés általános folyamata:

 1. Elsődleges jellemzők beállítása

Ez a legtöbb esetben a termék tájolását jelenti, ami lehet álló vagy fekvő, de gyors fotókönyvek esetében pl. a borítót választhatjuk ki első lépésben.

 1. Jellemzők kiválasztása

Itt találjuk az adott termékre vonatkozó egyéb paraméterek beállítását, mint pl. a papírfajtát (kollázsképek esetén), vagy a szállítási határidőt.

 1. Szerkesztés

Megkezdhetjük a kiadvány szerkesztését. Első lépésben a képernyő bal oldalán a „Képek” menüpont aktív, jobb oldalon megjelenik a menühöz tartozó panel. A képernyő közepén az adott kiadványt látjuk.

 1. Képek elhelyezése a kiadványban

A képernyő bal oldalán látható panelben kattintsunk egyszer egy képre. A kiválasztott kép automatikusan megjelenik a kiadványban. Ezt követően a képeket a „Műveletek képekkel és ábrákkal” menüpont szerint módosíthatjuk, áthelyezhetjük, egyéb módon manipulálhatjuk.

 1. Kollázsautomata

Legtöbb termékünk szerkesztését egy kollázsautomata segíti (pl. kollázstermékek, fotókönyvek). Az így definiált termékek szerkesztésekor egy oldalt kijelölve és a „Képek” menüpontot aktiválva a képek panelből a képekre egymás után rákattintva a szoftver a kiválasztott képeket automatikusan elrendezi a kiadvány felületén. A kívánt számú kép elhelyezése után a „Képek” panel tetején található „Új elrendezés” gombbal változtathatjuk meg a képek elrendezését az oldalon. Az automata elrendezés kézzel bármikor megváltoztatható a „Műveletek képekkel és ábrákkal” pontban leírtak alapján.

 1. A szerkesztés további folyamatát a szerkesztő eszközeinek (menü) leírása alapján végezhetjük el.
 2. Visszavonás/Újra

A szerkesztőben a legtöbb műveletre érvényes a „Visszavonás” és az „Újra” gomb használata. Ha legutóbbi műveletünkkel nem vagyunk elégedettek, kattintsunk a „Visszavonás” gombra. Ha mégis visszaállítanánk az eredményt, kattintsunk az „Újra” gombra.

 

Műveletek képekkel és ábrákkal

A szerkesztőfelületen szerkesztett kiadvány oldalán elhelyezett kép minden módosítása a kép kijelölésével kezdődik (rákattintás, megérintés). A kép kijelölését egy szürke keret és az alapvető képszerkesztő ikonok megjelenése jelzi. A szoftverben egyszerre csak egy képet tudunk kijelölni.

Képmozgató ikonok:

 1. Kép nagyítása, kicsinyítése a kereten belül.

-/+ nagyító ikon a kép bal és jobb szélén . használatukkal az adott képkereten belül tudjuk a képet nagyítani és kicsinyíteni. A szoftver alapállapotban a legjobb képkitöltésre törekszik (Vertikálisan kitölti, horizontálisan középre igazítva vág.)

 1. Kép mozgatása a kereten belül.

A kép felületére kattintva és az egeret lenyomva tartva (a képet a kereten belül megérintve és megérintve tartva) egy kéz ikon jelenik meg . Az ikon megjelenésével a képet a kívánt irányba el tudjuk mozgatni a képkereten belül.

 1. Képmozgatás az oldalon.

A kép közepén megjelenő keresztnyilas ikonra kattintva és az egér bal gombját lenyomva tartva (illetve megérintve és megérintve tartva) tudjuk a képet az oldalon elmozgatni. Az egér felengedésével (az ikon elengedésével) a kép a megadott helyen marad.

 1. Forgatás, méretezés

A kijelölt kép szürke kerete fölé navigálva az egeret (illetve a húzópontok érintésével) a képkeret (és automatikusan benne a kép) mérete változtatható. A kép hosszanti és rövid oldalainak húzásával a képkeret a kíván irányba nagyítható, a sarkok elmozdításával a kép méretarányosan növelhető. A kurzort a kijelölt kép sarkai fölé navigálva egy derékszögben meghajolt nyíl ikon jelenik meg. Megjelenésekor az egeret lenyomva tartva a kívánt irányba tudjuk a képet elforgatni. A képet a „Méretek” menüpontban leírtak szerint méretadatok és koordináták megadásával is méretezhetjük, mozgathatjuk az oldalon.

 1. Képcsere két képkeret között

A kijelölt kép alsó közepén látható jobbra-balra mutató nyíl használatával két, már a szerkesztőfelületre helyezett képkeretben tudunk képet cserélni anélkül, hogy magukat a kereteket mozgatnánk. Kattintsunk az ikonra, majd az egeret lenyomva tartva (megérintve és megérintve tartva) húzzuk a cserélni kívánt képre.

 1. Képcsere az adott kereten belül

Egy képet kijelölve és a képek panelben egy másik képre kattintva a kijelölt keretbe annak méretváltozása nélkül az új kép kerül be.

 1. Képinformációk

A kijelölt kép jobb felső sarkában egy kék „I” információs ikont találunk. Az egérkurzort az ikon fölé navigálva, az erre megjelenő kis információs ablakban találjuk meg a kiválasztott kép adatait:

– elérési út (honnan importáltuk a programba)

– a képméret pixelben számolva (az eredeti kép mérete)

– az aktuális felbontás dpi-ben (a szerkesztőben jelenleg beállított méret és a kép pixelméretének a hányadosa). A szoftver a 150 dpi felbontást el nem érő képek jobb felső sarkába egy narancssárga figyelmeztető háromszöget helyez el.
Az így jelölt képek nem biztos, hogy nyomtatásban megfelelőek lesznek.
– X és Y koordinátái a kiadványban (mm)
– szélesség és magasság (mm) jelenleg a kiadványban

Képszerkesztő ikonok

A kijelölt képre jobb egérgombbal kattintva (a jobb felső sarkában a lenyíló képmenüt lenyitva) az alábbi képszerkesztő lehetőségeket
találjuk:

 • SzerkesztésA kép körülvágását, színeit, effektjeit állíthatjuk be a kerettől függetlenül. Részletesen lásd a „Fotóeditálás” menüpontban.
 • Keret kiürítéseA képkeret a szerkesztőfelületen (oldalon) üresen marad, a képet töröljük belőle. Ha a keretet kijelölve hagyjuk, a képek panelben egy új képre kattintva egy másik képet tehetünk bele. Az üres keretet a színezhetjük, keretezhetjük, effektezhetjük az adott menüpontokban leírtak szerint (Színek, Keretek, Ábrák).
 • TörlésA kép törlése a kerettel együtt.
 • MásolásA kép vágólapra másolása az eredeti megtartásával.
 • KivágásA kép vágólapra másolása az eredeti törlésével.
 • BeillesztésA kép beillesztése a vágólapról.
 • Elejére hozAz oldalon elhelyezett képkeretek közül ez a kép lesz a legfelső. A képet a többi kép fölé emeljük.
 • Hátulra visz Az oldalon elhelyezett képek között ez a kép lesz a legalsó. A képet a többi kép mögé helyezzük.

Műveletek oldalakkal

A szerkesztőfelületen az oldalak alatt található „Oldal” gombra kattintva az oldalak kijelölésével tudjuk megadni az oldalra vonatkozó lehetőségeket:

 • Kép elhelyezése az oldalraA képernyő bal oldalán látható panelben kattintsunk egyszer egy képre. A kiválasztott kép automatikusan megjelenik a kiadványban. Ezt követően a képeket a „Műveletek képekkel és ábrákkal” menüpont szerint módosíthatjuk, áthelyezhetjük, egyéb módon manipulálhatjuk. A kollázsautomata szerkesztési módú termékeknél az elrendezés meghatározása (oldalmargók és a képek közti csatornák beállítása, lásd „Elrendezés”
  menüpont.
 • Háttér megadása (lásd „Hátterek” menüpont)
 • Többoldalas kiadványok esetén az oldalpárok sorrendjének változtatása (lásd „Oldalak” menüpont).

Fotóeditálás

„Korrekció” menü

Egy egyszerű, automata szín- és fénykorrekció.

„Méret” menü

Körülvágás

Első lépésben érdemes kiválasztani a körülvágás alakját, majd a méretét. Alapesetben természetesen a körülvágás alakja négyzetes, és a kép formátumával megegyező és “Arányos” beállítású. Az elérhető formátumok: téglalap és ovális.

Oldalarányok:

– Szabad

Ebben az esetben a képen megjelenő sárga húzópontok elmozgatásával a kivágás méretét és arányait szabadon szerkeszthetjük.

– Négyzet

A kivágás egyenlő oldalú négyzetet alkot, a húzópontokkal csak a négyzet méretét tudjuk változtatni.

– Arányos

A kép eredeti oldalarányaival megegyező kijelölés jön létre, aminek húzópontjaival ezen arányok megtartásával csak a kivágás méretén változtatunk.

– Kivágás elforgatása

A képkivágást forgatja el 90 fokkal.

A kivágás alakját és arányait a körülvágás során bármikor szabadon megváltoztathatjuk. Ha a kialakított kivágással elégedettek vagyunk, kattintsunk a “Befejezés” gombra, ellenkező esetben a “Mégsem” gombra. A körbevágott kép ezek után ebben a formájában fog szerepelni a szerkesztőben, ha mégis visszatérnék az eredetihez, a Képek panel “Képek hozzáadása” menüpontjában töltsük fel újra a fotót.

– Forgatás balra/jobbra

A képet 90 fokkal a választott irányba forgatja el.

– Tükrözés függőlegesen/vízszintesen

A képet a választott tengelyen tükrözi.

„Színek” menü

A színek menüben lehet a fotók fényerején, világosságán, kontrasztján és még számtalan tulajdonságán változtatni, korrigálni. Alapvetően az almenüben az alábbi három lehetőséget emeltük ki:

– Fényerő és kontraszt

A csúszkák elmozdításával állíthatjuk a kép világosságát és kontrasztját.

– Gamma

A kép expozíciójakor keletkezett hiányosságokat korrigálhatjuk (alul és felülexponált képek).

– RGB gamma

RGB (vörös, zöld, kék) színcsatornánként állíthatjuk a gamma értéket, tehát pl. a rossz megvilágítási beállításból adódóan “elkékült” (pl. nem megfelelő fényforrás-beállítás választása mobillal készült fotókon) képeket itt
lehet helyrehozni.

A jelenleg elérhető fotórendelő szoftverek közül messze a Creative Photolab adja a legtöbb lehetőséget a képek jellemzőinek megváltoztatására, korrigálására. A “Továbbiak” menüpont alatt számos, professzionális felhasználásra is megfelelő beállítási lehetőséget találni, a telítettségtől a szépia és fekete-fehér beállításokon keresztül a csúcsfények és árnyékok kiemeléséig. Kísérletezzünk bátran, a “Vissza” gombbal alaphelyzetbe állíthatjuk az éppen használt eszközt, a “Mégsem” gomb megnyomásával visszatérhetünk az eredeti képhez.

Elrendezés

Miután egy kollázsautomata módú termékben egy oldalra feltettük a kívánt mennyiségű képet, az „Elrendezés” menüt választva beállíthatjuk az oldalmargót és a képek közti csatorna méretét, illetve új elrendezést kérhetünk képeinkre az „Új elrendezés” gomb használatával. A képernyő jobb oldalán az elrendezés panel tetején kiválaszthatjuk, hogy az adott beállítások csak az aktuális oldalra, vagy a teljes kiadványra (jellemzően
fotókönyvek esetében) legyenek érvényesek. A csúszkák mozgatásával változtathatjuk a paramétereket, a csúszkák fölötti radír ikonra kattintva alapállásba (0) állíthatjuk az értékeket. A panel használatakor fontos tudni, hogy a kollázsautomata módú termékeknél az oldalösszeállítás során kézzel módosított képméretek, elrendezések az elrendezés beállításakor elvesznek, tehát érdemes először az általános margókat és csatornákat beállítani az oldalakon és a kézi módosításokat csak ezután elvégezni. Többoldalas kiadványok esetén a szoftver a „Mindenhol” végrehajtandó beállítások végrehajtása előtt figyelmeztető ablakot mutat.

Hátterek

A kiadványok oldalain háttereket alkalmazhatunk. A hátterek a következő forrásból származhatnak:
– Színek
– A felhasználó saját képei
– A szoftverben található képek az „Alkalom szerint” lenyíló menüben található rendezés szerint.

 

A hátterek alkalmazása

Jelöljünk ki egy oldalt az szerkesztőben az oldal alatt található „Oldal” gombra kattintva. A „Hátterek” panel tetején válasszuk ki a háttér forrását. A „Színek” háttér alkalmazásának lehetőségeit és részleteit bővebben lásd a „Színek” menüpontban. Többoldalas kiadvány esetén válasszuk ki a háttér alkalmazásának módját (az adott oldalra, oldalpárra, minden oldalra). Kattintsunk a panel képei közül az alkalmazni kívánt képre. A hátteret a panel felső részén található radír ikonra kattintva, vagy a szintén kijelölt oldalon jobb egérgombbal kattintva (az oldal jobb felső részén a lenyíló menüt megérintve) a szerkesztés menü „Keret kiürítése” parancsával távolíthatjuk el. A fotó és „Alkalom szerint” választott hátterekre a „Színek” menü „Átlátszóság” menüpontja korlátozás nélkül alkalmazható.

Színek

A színek alkalmazása képkeretekre és oldalakra egyaránt lehetséges. A „Színek” menüpontra kattintva a képernyő jobb oldalán megjelenik a színek panel, aminek fő elemei:

 • Szín
 • Átlátszóság
 • Árnyék

Szín alkalmazása képkeretre

Jelöljük ki a színezni kívánt képet. Kattintsunk a „Színek” menüpontra. A színek panelben válasszuk a Szín” fület. A megjelenő palettán kattintsunk egy tetszőleges színre.

 

Szín háttér alkalmazása oldalra, kiadványra

Jelöljük ki a színezni kívánt oldalt. Kattintsunk a „Színek” menüpontra. A színek panelben válasszuk a „Szín” fület. Válasszuk ki, hogy csak az adott az oldalra („Kijelölt”), vagy a teljes kiadványra („Mindenhol”) legyen érvényes a színezés. A panelben látható palettán kattintsunk egy tetszőleges színre.

 

Átlátszóság alkalmazása

Jelöljük ki a kívánt képet vagy – háttér esetén – oldalt. A „Színek” panelen kattintsunk az „Átlátszóság” fülre. Válasszunk a panelben található átlátszósági módok közül, majd a csúszkával állítsuk be az átlátszóság mértékét. A “Radír” ikonra kattintva az átlátszóság értékét 0-ra állíthatjuk.

 

Vetett árnyék alkalmazása

Jelöljük ki az árnyékolni kívánt képet. A „Színek” panelen kattintsunk az „Árnyék” fülre. Az alkalmazni kívánt árnyék erősségétől függően kattintsunk az „Átlagos” vagy az „Erős” gombra. Az itt található “Radír” ikonra kattintva az árnyék kikapcsolható.

Oldalak

Az „Oldalak” menüpont a többoldalas kiadványok esetén elérhető. Rákattintva megnyílik egy, a teljes kiadvány oldalpárjainak miniatűrjeit ábrázoló képernyő.

 

Oldalpárok beszúrása

Az oldalpárok közötti + ikonra kattintva tudunk az adott helyre oldalpárt vagy oldalpárokat beszúrni.

 

Oldalpárok törlése

Az oldalpár kijelölése után a képernyő alján található „Oldal törlése” gombbal tudunk egy oldalpárt eltávolítani. Oldalpár eltávolítása csak akkor lehetséges, ha a kiadvány meghaladja a számára előírt oldalmennyiséget.

 

Oldalpárok áthelyezése

Egy oldalpárt kijelölve, az egérgombot lenyomva tartva, húzással a kívánt helyre mozgathatunk egy oldalpárt a kiadványban. A mozgatás közbeni aktuális helyzetet egy függőleges kurzorvonal mutatja az oldalpárok között. A kívánt helyre húzva az oldalpárt engedjük fel az egérgombot. Az áthelyezést a „Visszavonás” gombbal vonhatjuk vissza. A kiadvány első és utolsó oldala nem helyezhető át. Az oldalak beszúrása, törlése vagy áthelyezése után a képernyő bal alsó sarkában található „Vissza” gombra kattintva térhetünk vissza a szerkesztőfelületre.

Keretek

Kereteket a képkeretekre és ábrákra alkalmazhatunk. Jelöljünk ki egy képkeretet. Kattintsunk a „Keretek” menüpontra. A keretek panelben ki tudjuk választani, hogy az aktuális körvonal és lekerekített sarok beállítások  csak a kijelölt képre („Kijelölt”), az oldalon található minden képre („Oldalon”) vagy a kiadványban található minden képre („Mindenhol”) legyen érvényes.

Körvonal alkalmazása

Mozgassuk a csúszkát a kívánt vastagságú keret körvonal eléréséig. A csúszka fölötti radír ikonra kattintva eltávolíthatjuk a körvonalat.

Lekerekített sarkok alkalmazása

Mozgassuk a csúszkát a kívánt mértékű sarok lekerekítettség eléréséig.

Keretszín alkalmazása

Kattintsunk a keretek panelen a „Keretszín” fülre. A megjelenő palettán kattintsunk a kívánt színre.

Ábrák

Az „Ábrák” menüpontban adhatunk kiadványunkhoz grafikai elemeket.

Ábrák alkalmazása

Jelöljük ki azt az oldalt, ahová ábrát szeretnénk elhelyezni. A bal oldali menüben kattintsunk az „Ábrák” gombra. A panelben megjelenő ábrák egyikét rákattintással (megérintéssel) válasszuk ki. Az ábra megjelenik az oldalon. Az ábrák szerkesztése, kezelése megegyezik a fényképekével, erről bővebben a Műveletek képekkel és ábrákkal menüpontban. Az „Ábrák” panelen két fület találunk:

Alkalom szerint

Az „Alkalom szerint” lenyíló fülre kattintva megjelenő alkalmak listájából válasszuk ki a megfelelőt. A választott alkalomhoz tartozó ábrák megjelennek a panelben.

Alakzatok, görbék

Könnyen szúrhatunk be oldalainkra változatos formákat, vagy egyszerű négyzeteket, köröket. Válasszuk az „Alakzatok, görbék” fület az „Ábrák” panelen és kattintsunk a kívánt formára. Az alakzat megjelenik a kijelölt oldalon.

Szöveg

Szinte minden termékhez van lehetőség a szövegszerkesztőt használni. A jobb oldali menü „Szöveg” menüpontjára kattintva a szoftver létrehoz a választott oldal közepén egy üres szövegdobozt, bal oldalon pedig megnyílik a szöveg panel.

Szövegbevitel

Ahogy a menüben a „Szöveg” menüpontot választjuk, az oldalon megjelenő szövegdoboz aktív, amik a kijelölt képekhez hasonló szürke, domború keret jelöl. Ebben az állapotban lehetséges a szövegbevitel. A szöveg beírása után kattintsunk a szövegdobozra, így tudjuk a szöveget formázni, és a szövegdobozt a kívánt méretre alakítani és a kívánt helyre mozgatni. Ha egy szövegdobozba további szöveget szeretnénk beírni, vagy a meglévőt szerkeszteni, kattintsunk a szövegdobozra, majd annak a bal alsó sarkában megjelenő billentyűzet ikonra. A szövegdoboz méretezése és mozgatása nagyrészt megegyezik a fényképekével, erről bővebben a Műveletek képekkel és ábrákkal menüpontban. Egy oldalra tetszőleges mennyiségű szövegdobozt helyezhetünk el az „Új szövegdoboz” gombra kattintva. Szerkesztés során ügyeljünk rá, hogy a kiadványok széléhez legalább 5 mm távolságot tartsunk a szövegdobozokkal.

Szövegformázás

Kattintsunk a formázni kívánt szövegdobozra. Ha kijelöltük, a formázási parancsok elérhetők, a hagyományos értelemben használt szövegkijelölést a szoftver nem támogatja.

Betűtípus

A betűtípusokat a szöveg panel lenyíló menüjében találjuk. A szoftver a Windows10 operációs rendszeren indítva a Tahoma betűtípust használja, így a Tahoma feliratra kattintva találjuk meg a többi betűtípust.

Betűformázás

Az általánosan használt kövér, dőlt és aláhúzott betűformák elérhetők. Egy szövegdobozon belül csak egy formázási fajtára van lehetőség.

Bekezdésformázás

Elérhető a balra, középre és jobbra zárt bekezdés, valamint a felsorolás.

Betűszín

A betűszíneket a „Szöveg” menü „Szín” fülére kattintva megjelenő palettával lehet beállítani. A „Színek” menüből színt választva egy kijelölt szövegdoboznak, az a szövegdoboz háttérszínét fogja meghatározni.

Árnyék

Szövegünk „Átlagos” és „Erős” vetett árnyékkal rendelkezhet, ha a szöveg panel „Árnyék” fülére kattintva választunk közülük.

Méretek

A szoftver „Méretek” menüpontjára kattintva egy lenyíló ablakban jelennek meg azoknak a paramétereknek a beviteli mezői, amik egy kijelölt kép vagy ábra méretét és elhelyezkedését határozzák meg. Különösen hasznos lehet, ha azonos méretű képeket kívánunk létrehozni, illetve képeket, egyéb elemeket szeretnénk egymáshoz igazítani, vagy képi elemeket azonos mértékben kívánunk elforgatni. A megadható adatok:

 • szélesség és magasság
 • koordináták az oldal bal felső sarkához viszonyítva
 • elforgatás mértéke fokban számolva
 • segédvonalak be- és kikapcsolása